Zo moe bij/na kanker: tweede lezing van remissiecoach

Zo moe bij/na kanker: tweede lezing van remissiecoach in Inloophuis ’t Anker

In oktober jl. bezochten velen de interessante lezing van remissiecoach en oncologisch fysiotherapeute Maaike Brugmans in Inloophuis ’t Anker over oncologische vermoeidheid, een vaak onbegrepen verschijnsel dat van verschillende kanten te benaderen valt.
Op dinsdag 30 april zal Maaike in haar presentatie de kanker-moeheid weer centraal stellen maar nu vanuit de aspecten beweging, belasting en belastbaarheid, voeding en hoe iedereen op eigen wijze de kwaliteit van leven kan optimaliseren, waarbij de vermoeidheid minder op de voorgrond kan komen.
Iedereen die te maken heeft met kanker en meer wil horen over die typische vermoeidheid en hoe daarmee om te gaan, is van harte uitgenodigd  op dinsdag 30 april van 13.30 uur tot 15.00 uur.

“Gewoon” de draad van het leven weer oppakken zoals voor de diagnose kanker is een uitdaging, niet onmogelijk maar niet gemakkelijk. In de periode van ziekte heb je in de overleefstand gestaan: ziekenhuisbezoeken, diverse vormen van behandeling en een eventuele operatie. De periode is voor niemand hetzelfde, maar dat het impact heeft op jou, je gezin en je leven staat vast. Tijdens of na de behandelingen zijn er veel voorkomende klachten, onder meer: vermoeidheid, lichamelijke beperkingen op fysiek vlak, chemobrein, angst, slaapproblemen, depressieve gedachten en niet meer (volledig) kunnen werken of voor je gezin kunnen zorgen. Een lastige situatie, voor jezelf maar ook niet altijd te begrijpen voor je (naaste) omgeving.

Gedurende de behandelperiode wordt er, met name in het reguliere zorgproces, gefocust op jouw lichaam en de best mogelijke behandeling. Mentaal én emotioneel gebeurt er in deze periode ook ontzettend veel, maar daar is helaas vaak minder aandacht voor.

En dan krijg je het bericht; de kanker is in remissie. Remissie? Remissie is de periode waarbij de aandoening terrein verliest en de toestand van de patiënt verbetert. Het is de periode waarbij je na de behandeling de draad weer kan en mag gaan oppakken... maar hoe? Hoe zorg jij ervoor dat jij jouw eigen bus (jouw leven) weer mag gaan besturen?
Je lijf heeft je in de steek gelaten en functioneert anders dan voor je ziekte. Je hebt hierdoor de taak gekregen om jezelf opnieuw uit te vinden, opnieuw moet je leren vertrouwen en ondertussen mag je ook nog alles gaan verwerken. Het verwerken van kanker begint pas in deze periode.
Maaike Brugmans kijkt als remissiecoach met jou naar je persoonlijke situatie, naar jouw hulpvraag en energiebalans. Zij kan je helpen en begeleiden in het proces van verwerken en het weer terugkrijgen van de regie over je eigen, veranderde leven.

Graag opgave van je komst via Hester, Margreth of secretariaat@inloophuishetanker.nl

logo-m-brugmans-2