Themabijeenkomsten over late gevolgen van borstkanker
We organiseerden op 30 oktober twee themabijeenkomsten over de late gevolgen van borstkanker, die werden gepresenteerd door Marieke Breunesse en Berrie Leijs van de Borstkankervereniging Nederland. De bijeenkomsten, gehouden in het kader van de jaarlijkse Oktober Borstkankermaand, trokken veel bezoekers. Het doel was om inzicht te bieden in de impact van borstkanker op de lange termijn en hoe mensen na een intensief behandeltraject verder kunnen met hun leven, ondanks de mogelijke fysieke en psychische klachten.
Tijdens de bijeenkomsten werd aandacht besteed aan ‘late gevolgen’, een term voor de klachten die maanden of zelfs jaren na de behandeling kunnen optreden. “Onder late gevolgen verstaan we langdurige veranderingen op psychisch en/of lichamelijk gebied, door borstkanker en/of na de behandeling, waardoor het dagelijks functioneren gehinderd wordt,” lichtte Marieke Breunesse toe. Veelvoorkomende late gevolgen zijn onder andere vermoeidheid, zenuwpijn, lymfoedeem, slaapproblemen, en cognitieve klachten.
De presentatie bood inzicht in de meest voorkomende klachten waarmee voormalige borstkankerpatiënten te maken kunnen krijgen. Tot de top tien van late gevolgen behoren vermoeidheid, zenuwpijn, lymfoedeem, slaapstoornissen, cognitieve klachten, vruchtbaarheidsproblemen, overgangsklachten, osteoporose, hartfalen, en seksuele problemen. Door de intensieve behandelingen, zoals chemotherapie, operaties, bestralingen en anti-hormonale therapie, kunnen deze klachten lang aanhouden en het dagelijkse leven beïnvloeden.
Tijdens de presentaties was ook verpleegkundig specialist mammacare Laurien Langen van het St. Antoniusziekenhuis aanwezig om specifieke medische vragen van de deelnemers te beantwoorden. Haar deskundige aanwezigheid werd door de bezoekers als zeer waardevol ervaren, vooral voor vragen rondom praktische oplossingen en behandelmogelijkheden voor specifieke klachten. Dit zorgde voor meer verdieping en gaf deelnemers het gevoel gehoord en erkend te worden in hun klachten.
Er werd tijdens de bijeenkomsten veel nadruk gelegd op de waarde van lotgenotencontact. Veel mensen ervaren moeilijkheden om openlijk over deze klachten te spreken, mede door hardnekkige clichés als “Iedereen is weleens moe” of “Wees blij dat je er nog bent.” Breunesse en Leijs benadrukten dat juist het delen van ervaringen bijdraagt aan erkenning en herkenning, waardoor patiënten zich minder geïsoleerd voelen in hun situatie. ‘t Anker speelt hierin een belangrijke rol als ontmoetingsplek waar mensen elkaar kunnen steunen en ervaringen kunnen uitwisselen.
Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten ging over praktische handvatten voor het omgaan met late gevolgen. “Het is van groot belang dat mensen hun klachten serieus nemen en niet blijven rondlopen met vragen,” aldus Leijs. Zelfacceptatie en het omarmen van een ‘nieuwe versie van jezelf’ stonden hierbij centraal. Ook werd besproken hoe aanvullende behandelingen, hulpmiddelen, en aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. ‘t Anker en de Borstkankervereniging Nederland bieden hierbij begeleiding en informatie, zodat patiënten de juiste keuzes kunnen maken die aansluiten op hun behoeften.
De Borstkankervereniging Nederland benadrukt dat zij er voor voormalig borstkankerpatiënten is om hen te ondersteunen bij hun keuzes en belangen te behartigen. Breunesse gaf aan dat de vereniging niet alleen betrouwbare informatie biedt, maar ook de mogelijkheid tot contact met lotgenoten, wat veel steun kan bieden. “Je staat er niet alleen voor. Onze vereniging beschikt over een schat aan ervaringen en verhalen waar mensen veel aan kunnen hebben,” vertelde ze de aanwezigen.
In november staan wij stil bij prostaatkanker, een thema dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Op woensdag 27 november van 10.00 – 12.00 uur wordt er een informatieve rondetafelbijeenkomst over prostaatkanker georganiseerd, onder leiding van Pieter Koopmans. Ook de Prostaatkankervereniging zal aanwezig zijn. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en kunnen zich aanmelden via info@inloophuishetanker.nl.
Na afloop ontvingen alle aanwezigen een goodybag als dank voor hun deelname. Deze goodybags werden mogelijk gemaakt door sponsoring van BKV, Buddyhuis Antoniusziekenhuis en De Loods in Mijdrecht. De geste werd door de deelnemers erg gewaardeerd en gaf een extra blijk van ondersteuning vanuit de gemeenschap.
Met bijeenkomsten zoals deze willen wij bijdragen aan bewustwording en ondersteuning bij het leven met en na kanker, en nodigt het iedereen uit om deel te nemen aan de vele activiteiten die er worden georganiseerd en steun te vinden bij elkaar.
Op de foto v.l.n.r.: Mirjam Berk, coördinator ‘t Anker, Marieke Breunesse, coördinator ledencontact en vrijwilligers BKV, Berrie Leijs, medewerker BKV, Laurien Langen, verpleegkundig specialist mammacare. Zittend: Margreth de Wit, coördinator ‘t Anker.